Welkom op PTSS ervaring

Na meer dan 25 jaar werken bij de (inmiddels) Nationale Politie, kreeg ik de diagnose PTSS met uitgestelde expressie. Op advies van mijn behandelaar, maar ook als geheugensteun, begon ik alles wat hiermee te maken had op te schrijven. Na ontelbare keren opnieuw moeten beginnen aan zinnen of halverwege een alinea niet meer weten wat ik ook weer wilde schrijven, verschenen er toch stukken op het scherm waarvan ik dacht dat het anderen ook zou kunnen helpen in het herkennen van de symptomen maar zeker ook om begrip te kweken bij collega's, leidinggevenden, familieleden en vrienden van mensen met PTSS. 

What doesn't kill you makes you wish it did.

Hoewel deze pagina in eerste instantie bedoeld is als naslagwerk voor mijzelf, is ze ook bedoeld voor iedereen die meer over (arbeidsgerelateerde) PTSS wil weten en om informatie te verschaffen waar hij of zij terecht kan voor hulp. Ik ben op geen enkele manier medisch onderlegd en de ervaringen die ik heb opgedaan zijn mijn subjectieve ervaringen. Denkt u zelf te maken te hebben met een Post Traumatisch Stress Syndroom raadpleeg dan te allen tijden een arts en laat u doorverwijzen naar een gespecialiseerde behandelaar!
Op de pagina heb ik getracht om alle informatie over PTSS zoveel mogelijk te bundelen, waarbij ik gebruik gemaakt heb van verschillende bronnen, die onder aan de betreffende pagina vermeld staan. 

Voor collega’s van de krijgsmacht, brandweerkorpsen, ambulancediensten en politie kan deze pagina ook inzicht geven over het ontstaan van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), waaraan je het kunt herkennen bij jezelf of anderen en waar je terecht kunt voor hulp.

Voor mensen die een diagnose (beroeps gerelateerde) PTSS hebben, kan deze pagina een steun in de rug zijn die je laat zien dat je niet alleen staat en dat er zeker mensen zijn die begrijpen wat je doormaakt. Vanwege mijn eigen ziekte ben ik echter niet in de gelegenheid of de aangewezen persoon om hulp te bieden aan individuele collega's of lotgenoten. Ik nodig mensen echter met klem uit om eens gebruik te gaan maken van het forum, om hun verhaal te delen of om vragen te stellen!

Deze pagina is ook bedoeld als eyeopener want, in tegenstelling tot wat velen denken, is PTSS veelal niet geheel te genezen, maar door behandelingen en therapieën, leer je jezelf beter te begrijpen en ermee om te gaan. Het is een monster dat zich altijd ergens in je lichaam weet te verschuilen en weer toe kan slaan op momenten dat je er niet op bedacht bent.
Omdat een deel van de klachten door de behandelingen verdwijnen of veel minder aanwezig zijn, voldoen de meesten na behandelingen niet meer aan de DSM-V criteria en worden dan niet meer gediagnosticeerd op PTSS. Dat wil echter niet zeggen dat er geen restklachten kunnen blijven die altijd in meer of mindere mate aanwezig kunnen zijn en blijven.

Het verhaal is slechts een deel van het hele verhaal, maar omdat het inmiddels niet meer lukt om om alles in begrijpelijke vorm op te schrijven, wordt de website (voorlopig) niet meer verder ontwikkeld en onderhouden.